2013. január 28., hétfő

Räikkönen: Csak mások kételkedtek bennem (interjú)

2013. január 29. 08:35




Az elmúlt bajnokság volt az első kétéves kihagyása óta, de máris bajnoki bronzot szerzett. Őt persze mindez koránt sem nyűgözte le, hiszen célja mindig a győzelem. Második lotusos évében természetesen éppen ezért száll harcba, de ígérni semmit nem mer addig, amíg az erőviszonyokról nem kap pontosabb képet. Enstone-ban érezhetően otthonra lelt, csapatával jól kijön, a nagyobb összeszokottság pedig ugyancsak előnyére válhat 2013-ban. A Lotus csapat interjúja következik Kimi Räikkönennel.
Kimi, mit vársz második lotusos szezonodtól?
Räikkönen: Igazán jól érzem magam. Az elmúlt esztendőben tértem vissza a Forma–1-be, méghozzá elég sikeresen. Az idei a második évem lesz a Lotusnál, és a tizenegyedik a Forma–1-ben. Tehát már nagyjából tudom, mire számítsak. Biztosan kiváló szezon lesz, sok érdekes témával. Személy szerint továbbra is a legjobbamat fogom nyújtani. Várjuk meg előbb, milyen jó lesz majd az autónk, és milyen a többieké! Ez a tél ugyanolyan volt, mint a többi. Semmi különös nem történt. Talán valamivel több szabadidőm volt. Előtte raliztam, ezért elég korán kezdtem az idényt. Az első rali mellett ráadásul még tesztek is voltak.
Előnyöd lesz abból, hogy a második szezon egyfajta folytonosságot jelent?
Räikkönen: Segít. Nem jelent olyan nagy különbséget, hogy ettől hirtelen versenyeket nyersz, de jó ugyanannál a csapatnál lenni, mivel így már tudod, miként dolgoznak – és mivel ők már ismernek, tudják, én hogy dolgozom. A múlt évben hamar együtt tudtunk dolgozni, ezért szerintem idén sem lesz másképp.
Még mindig tudsz mit tanulni versenyzőként?
Räikkönen: A tanulást sosem hagyod abba. Persze ez jóval kevesebb, mint az újoncoknál. Nem hiszem, hogy azt mondhatnám, újonc vagyok… Az elmúlt évben voltak számomra új pályák, amiket meg kellett tanulnom, de azt mindig a pályán lehet legjobban. Új az autónk, amit aztán továbbfejlesztünk, és a lehető legjobbá teszünk. Változások mindig vannak a sportban – hol nagyobbak, hol kisebbek. Összességében viszont minden nagyon hasonló, a pályán pedig bízom az érzéseimben.
Ez lesz a kétéves szerződésed második éve. Gondolsz már 2014-re is?
Räikkönen: Jelenleg nem gondolkodom tovább a szezon végénél. De biztos vagyok benne, hogy még az év vége előtt beszélünk majd erről. Nekem tetszik az F1-es visszatérés, és úgy hiszem, 2013-at is élvezni fogom. Tudom, hogy 2014 nagy változásokat hoz majd az autókon és a szabályok terén. Ki mondaná, hogy ez nem lesz izgalmas?
Mi a saját célkitűzésed a mostani szezonra?
Räikkönen: A legjobb munkát végezni. Még nem vezettem az E21-et, így nehéz megmondani, mire lehetünk képesek és mire nem. Tudjuk, hogy az előző évben jó volt az autónk, de mindenki keményen dolgozik, hogy a legjobb kocsit készítse fel. Én is segíteni fogok a csapatnak abban, hogy a legerősebbé varázsoljuk az autót. Melbourne-ben remélhetőleg megízlelhetjük ennek a gyümölcseit. Onnantól hosszú szezon vár majd ránk. 2012-ben jól indultunk, meglátjuk, 2013-ban miként lesz. Reméljük, hogy a mostani csomagunk jobb lesz, mint az előző évben. A célunk, hogy több versenyt is nyerjünk, és a bajnokságért harcoljunk. De hogy meg is történik-e? Nem ígérek semmit. Előbb látnunk kell, az autónkat a pályán.
Gondolod, hogy a csapatnak mindene adott ahhoz, hogy bajnokságot nyerjen?
Räikkönen: Igen. Az együttes munka során egyértelművé vált, hogy itt mindenki versenyző. Az elmúlt években látottak alapján nem látom akadályát annak, miért ne sikerülhetne újra bajnoki címet nyernünk. Természetesen nehéz feladat lesz, hiszen mindenki nyerni akar. A csapat korábban viszont már legyőzött mindenkit, miért ne sikerülhetne újra? Még korai megmondani, miként alakul. Még minden nyitott. Sokkal jobb is lehet, de akár rosszabb is. Ha az első teszten minden jól megy, akkor szép eredményeket várhatunk. Mindent megteszünk azért, hogy javítsunk a helyezésünkön. A hozzáállásunk változatlan. Ismerem az autót, a csapatot, már egy éve dolgozunk együtt. Ezek könnyebbé tehetik a dolgunkat, de varázsolni mi sem tudunk.
Örülsz annak, hogy újra Romain-nal dolgozhatsz?
Räikkönen: Az elmúlt évben igen jó viszonyban voltunk és egyértelmű, hogy ő is gyors és motivált. A pályán időnként elég közel kerültünk egymáshoz, de sosem volt problémánk a másikkal. Jó, hogy olyan csapattársam van, aki gyors és keményen dolgozik. Szerintem 2013-ban is rendben leszünk.
Gondolod, hogy 2012-ben sikerült bizonyítanod?
Räikkönen: Másoknak talán, de magamnak nem. Én tudtam, hogy mindig képes vagyok a jó teljesítményre a Forma–1-ben, hogyha megadatik hozzá a lehetőség. Csak mások kételkedtek.

http://www.motorsportal.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése