2013. január 28., hétfő

Allison: Az elem súlya miatt nem került eltakarásra a lépcsős orr

2013. január 28. 21:32



A tavalyi bemutatókon mindenki nagy érdeklődéssel várta, hogy az újonnan érkező versenygépek vajon lépcsős orral vagy anélkül fognak előbukkanni a lepel alól. Úgy tűnik azonban, hogy az erre vonatkozó szabály módosítása ellenére idén is megmarad a bemutatóknak ez a jellegzetessége, hiszen a Lotus nem takarta el az esztétikailag nem a legelőnyösebb szintkülönbséget az E21 orráról.
Persze ez a kasztnitól független elem még utólag is bármikor ráhelyezhető az autóra, a csapat technikai igazgatója azonban nyers egyszerűséggel kijelentette, hogy erre addig nem fog sor kerülni, amíg a teljesítmény szempontjából hátrányt jelentene számukra.
„Van egy szabály, ami lehetőséget ad arra, hogy egy az autó karosszériájától különálló esztétikai elemmel lefedjük az orr-részt, amivel eltakarhatjuk a 2012-es kacsacsőrszerű kinézetet” - mondta Allison a bemutatón.
„Azonban egy ilyen elem néhány gramm extra súlyt jelentene, így csak akkor fogunk ilyet fejhelyezni az autóra, ha találunk rá olyan megoldást, ami aerodinamikai előnnyel jár.”
A nemrég a csapattól való esetleges távozásának híre miatt rivaldafénybe kerülő szakember azt is elárulta, hogy a Lotusnál a tél folyamán is nagy erőket fektettek a passzív DRS rendszer kifejlesztésébe, amelyet tavaly a várakozások ellenére sem vetettek be a versenyeken, hiszen különösen nehéznek bizonyult hozzáhangolni azt az egyes pályákhoz azok változó karakterisztikája, és az egyenesek eltérő hosszúsága miatt.
„Ezen a területen tovább folytattuk a munkát, hiszen a rendszer passzív mivolta miatt nem került tiltásra a legfrissebb technikai szabályzat által” - folytatta Allison. - „Nem egy olyan megoldás, ami azonnal legyőzhetetlenné tenné az autónkat, azonban további teljesítményjavulásra számíthatunk tőle.”
A csapat terve, hogy idén a versenyek többségén bevetik a rendszert, noha a ma bemutatott autóba nem volt beépítve.
http://www.motorsportal.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése