2013. január 27., vasárnap

Mansell: A mi időnkben más volt minden

2013.01.27, vasárnap 09:03


Mindig nehéz összehasonlítani a különböző történelmi korokat és ez különösen így van a Formula-1 gyorsan változó világával. A korábbi generáció két képviselője úgy érzi, időszakuk sokkal jobb volt.
A brazil Globo TV két világbajnokot, Nelson Piquet-t és Nigel Mansellt faggatta.


"A 80-as évek óta több dolog változott. Most több a verseny és az autók sokkal megbízhatóbbak - a pilótáknak jó esélyük van a célba érésre" - közölte Mansell. "A mi időnkben az autók nem voltak ennyire megbízhatók és ha elhagytad a pályát nagyon nehéz volt újra a korábbi pozícióért harcolni. Amikor Nelsonnal versenyeztünk minden évben vagy meghalt egy pilóta, vagy megsérült, nem volt akkora biztonság a pilótafülkében, mint most. Az autók sokkal biztonságosabbak lettek, ami fantasztikus. A szabályok megváltozásával, a DRS segítségével sokkal könnyebb előzni, a mi időnkben néha egy rossz sebességváltás meghiúsította a győzelmet. Három pedál volt az autóban és ha rossz fokozatba tetted az autót a motor leállhatott. Ugyanakkor a motorerő magasabb volt - nehézzé vált az autót kezelni és azt hiszem, a mai pilóták közül néhányan fizikálisan nem annyira erősek, mint a korábbi generáció tagjai. Másrészről, nekik más eszközeik vannak az edzésre. A bajnokság filozófiája megváltozott. Akkor lehetetlen volt elképzelni, hogy valaki 180, vagy 200 futamon áll rajthoz, majd Rubens Barrichello pályafutása során több mint 300 versenyt teljesített."


"A mai pilóták nagyon magas szinten vannak, kétségtelen, de akkor a profizmus mást jelentett - sokkal jobban be kellett ásnunk magunkat az autóval végzett munkába, sokkal szorosabban működtünk együtt a mérnökökkel" - tette hozzá Piquet. "A telemetria akkor még nem létezett, az autó viselkedését a pályán tapasztaltuk meg és közöltük a csapattal. Ma a pilóták előtt más feladatok állnak - ki kell menniük a pályára és 70 kört hiba nélkül teljesíteni, ez elég. Ha ezt meg tudod csinálni, mindent elérhetsz. A mi időnkben nem voltak szimulátorok, a pályákat a junior szériákban ismertük meg - a Formula-3-ban tanultuk meg vonalvezetését, jelenleg amikor a pilóták a Formula-1-es autóba ülnek már tudják, mire számíthatnak."

Nigel Mansell pályafutása során 1992-ben szerzett világbajnoki címet a Williams pilótájaként, míg Nelson Piquet háromszor volt eredményes, 1981-ben, 1983-ban és 1987-ben nem talált legyőzőre.
f1hungary.fw.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése