2013. február 19., kedd

Lotus: Az első barcelonai tesztünk nem a teljesítményről fog szólni

2013.02.18. - 15:58

A Lotus F1 Team operációs feladataiért felelős szakembere elárulta, hogy csak a második barcelonai teszten fognak ráfeküdni a teljesítményre.

grosjeanu7  

A brit istálló Jerezben összességében egy pozitív tesztet zárt, miközben Kimi Räikkönen (120 kör) a 2., addig Romain Grosjean (149 kör) a 4. legjobb időt autózta. Ugyan a Lotus csak a 10. legaktívabb csapat volt az első téli teszten a maga 269 körével és az 1191 megtett kilométerével, a gárda elégedett volt.
A mezőny ezen a héten Barcelonában tesztel.
„Bízunk benne, hogy a Barcelonában végrehajtott hosszabb etapjaink során egy sokkal részletesebb képet kapunk majd a gumiabroncsok helyzetéről, miután ez egy olyan pálya, amin idén versenyezni fogunk. A célunk az, hogy komplett versenyszimulációkat teljesítsünk, bokszkiállásokkal, kerékcserékkel. Még a formációs köröket és a startokat is tartalmazni fogja a programunk. Ez egy jó lehetőség arra, hogy egy nagyobb területen dolgozzunk az autónk teljesítményén és mindeközben a megbízhatóságot is teszteljük.” – a Lotus F1 Team mérnöke a barcelonai tesztelések előtt.
Alan Permane jobban örült volna, ha többet tudnak kint lenni a pályán Jerezben.
„Elégedettek vagyunk azzal, amit elértünk az első teszten. Ideális esetben több kört szerettünk volna teljesíteni a pályán, miközben a hosszabb etapok is középpontba kerülnek, de ez most nem történt meg. Jerezben elsődlegesen magára az új autóra és a Pirelli gumikra koncentráltunk. A pálya felülete azonban nem volt ideális a gumiabroncsok értékelése szempontjából, ami különösen agresszívnak bizonyult. Egyelőre még egy korai fázisban tartunk a gumikat illetően. Jerez azonban a jó időjárásával lehetőséget adott nekünk arra, hogy folyamatos munkát végezzünk. Ebben az évszakban ez a legjobb hely Európában a tesztelésre. Végső soron egy tisztességes körszámot teljesítettünk az autónkkal, melynek a teljesítménye biztató volt és a gumik is jó adatokkal szolgáltak.”
Most pedig irány Barcelona…
„Barcelonában csak kisebb frissítések kapnak helyet az autónkon, miután azt a munkát folytatjuk, mint amit Jerezben befejeztünk. Most sokkal inkább a megbízhatóságról fog szólni a tesztünk, mint a teljesítményről. Sok alkatrészünk nem azt a célt fogja szolgálni, hogy az autónk teljesítménye jobb legyen.
A második barcelonai teszt azonban már más lesz…
„Természetesen lesznek aerodinamikai frissítéseink az autónkon, mely többek között egy új első szárnyat, padlólemezt és egy hátsó légterelőt fog tartalmazni. Az Ausztráliában bevetésre kerülő csomag nagy részét fogjuk értékelni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy jobban ráfekszünk a teljesítményre, de a megbízhatóság továbbra is fontos szerepet fog játszani.”
Permane hozzátette, noha még mindig az út elején járnak és a gumikról az alacsonyabb európai hőmérséklet miatt csak az első melegebb versenyek után kapnak pontos adatokat, bízik abban, hogy képesek lesznek legelöl autózni a 2013-as szezonban.
Räikkönen kedden és szerdán, addig Grosjean csütörtökön és pénteken ül autóba ezen a héten Barcelonában.

 http://www.f1-live.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése